Een regenpijp is een buis die aan een dakgoot of een plat dak is bevestigd en dient om neerslag van het dak af te voeren.

Een regenpijp wordt ook wel “Hemelwaterafvoer” (HWA) of “regenwaterafvoer” (rwa) genoemd. De diameter is afhankelijk van de te verwerken hoeveelheid water.  Een gemiddelde regenpijp heeft een diameter van 70-100 mm, wat overeenkomt met ongeveer 40-80 cm².

Traditioneel werden regenpijpen van zink gemaakt. Doordat de kosten van zink als basismateriaal zijn gestegen worden er tegenwoordig ook regenpijpen van kunststof, veelal (pvc) gebruikt. De zinkprijs is de laatste jaren weer gedaald, hierdoor is de zinken regenpijp weer een bruikbaar alternatief.

Op kwetsbare plekken, bijvoorbeeld aan de straatzijde, is het gebruikelijke om het onderste gedeelte van de regenpijp uit te voeren in sterkere materialen, bijvoorbeeld een verzinkt stalen buis.

Bij restauratie van historische gebouwen worden naast zinken soms koperen regenpijpen gebruikt.

Afvoeren voor het regenwater kunnen behalve rond, ook uitgevoerd zijn in rechthoekige vorm. Met name als de afvoer binnen het metselwerk van de gevel valt, wordt vaak de rechthoekige vorm gebruikt.